Így upgradeld az életed 2019-ben

Így upgradeld az életed 2019-ben

Oké, kezdem a dolog támadható részével: azzal, hogy lehet két héttel Újév után is az évkezdéssel foglalkozni. Úgy, hogy ha halandó ember vagy, mint én, akkor decemberben annyira felpörögtek körülötted az események, hogy nagyjából azt se tudtad, hol vagy és mi történik veled, ezért 2019 tudatos megtervezése helyett inkább 2018 túlélésére fókuszáltál. Most viszont, hogy túlélted az óévet, itt az ideje, hogy ne hátra-, hanem előre tekints!

Számomra 2018 vége mindenről szólt, csak az önmagamban való elmélyülésről nem - így aztán


a napokban kezdtem csak ráeszmélni, hogy Totoval mi már nem Kansasben vagyunk, hanem 2019-ben.

Fogalmunk sincs, mikor és hogy kerültünk ide - de azt legalább tudjuk, mit kezdünk a helyzettel: megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni ebből az évből is.

Azt is elmondjuk, hogyan - ráadásul mire ennek a bekezdésnek a végére érsz, ezt az idegesítő többes szám első személyt is elengedjük. Vagyis elengedem.

Mindegy, hogy sikerült az előző éved - 2018 lehetett borzalmas, “voltmárrosszabb”, oké, átlagos, egész jó, kifffejezetten jó, és fan-tasz-ti-kus is -, akkor is ugyanarra vágysz, amire mindenki!

Erre:


2018 < 2019

Azaz azt szeretnéd, hogy az idei éved jobb legyen, mint a tavalyi.

A tutit én sem tudom, de szívesen megosztom veled azt a pár dolgot, ami nekem segített.

AMP_8689.jpg

Az én 2018-as évem ugyanis a fan-tasz-ti-kus kategóriába esett, pedig a 365 napból 347-et 30 éves szingliként töltöttem - amit csak azért tudok, mert ha épp elefelejtkeztem volna róla, akkor szerencsére mindig akadt valaki, aki emlékeztetett rá -, életem egyik legmélyebb pontján pedig pizsamában ültem egy sámlin a konyhámban, és miközben a mobilomból bömbölt a zene, én egymás után szúrtam a pillecukrokat egy villa hegyére, hogy megpiríthassam őket egy mécses lángja felett. (Ezt a pillecukros lifehacket amúgy ajánlom: szánalmas, de finom!)

És mégis: 2018 mindezek ellenére is az egyik legszuperebb évem volt. Ezeket tanultam belőle:

Ne csak “to do” listád legyen: írj “not to do” listát is!

Ha eddig nem tetted volna, kezdd a nyilvánvalóval: írj egy “to do” listát!

Ha megvan, akkor pedig írj egy “not to do” listát is!

Ugyanis ahhoz, hogy a “to do” listára felírt tételeket meg tudd valósítani, nemcsak céltudatosságra és kitartásra lesz szükséged, hanem időre is! Szuper, ha tisztában vagy a céljaiddal - a napod viszont ezután is 24 órából fog állni, ahogy eddig - és itt jön képbe a “not to do” lista!

Időt leginkább azáltal nyerhetsz, ha bizonyos dolgokat nem csinálsz meg. Ha tudatosítod magadban, mik azok a dolgok, amelyek elvégzéséről lemondhatsz, hasznos perceket-, esetleg órákat nyerhetsz.

Nálam ilyen lett például az összes beérkező e-mail megválaszolása: korábban az udvariasság jegyében még a legképtelenebb levélre is válaszoltam, aztán rájöttem, hogy többet ér az időm az udvariasságnál. (Ismétlem: nem fontos levelekről beszélek.)

Biztos vagyok benne, hogy te is találsz olyan tevékenységeket a napi rutinodban, amelyek elvégzéséről nyugodt szívvel lemondhatsz: ha valami nem feladat, csak “feladat”, akkor bátran írd inkább a “not to do” listára!

Viola Anna blog

Kerülj te a prioritási listád első helyére!

Félre ne érts, nem arra akarlak rábeszélni, hogy csak magaddal foglalkozz - de az egészséges mértékű önzés elengedhetetlen!

Csak akkor lehetsz igazán boldog, ha a saját életed rólad szól. Az pedig, hogy én ezt a hétmérföldes közhelyet le mertem írni, egyetlen egy dolgot jelenthet: azt, hogy igaz.


Legyen 2019 az az év, amikor végre nem rendeled alá a saját szükségleteidet, vágyaidat és céljaidat más szükségleteinek, vágyainat és céljainak!

Engedd el a megfelelési kényszeredet és a külvilág elvárásai helyett inkább foglalkozz azzal, hogy te mit szeretnél!

Használd okosan a social mediát: válogasd meg, kiket követsz!

Az, hogy a social media mennyire káros az ember mentális egészségére, nem újdonság - nekem viszont új volt, amikor a káros hatásait saját magamon is elkezdtem érezni.

Abban az online térben, ahol úgy tűnik, mintha mindenkinek

  • 365 nap fizetett szabadsága-,

  • tökéletes párkapcsolata-,

  • Carrie Bradshawt megszégyenítő ruhatára-,

  • ÉS KUTYÁJA van,

nem volt nehéz magamat a világ legátlagosabb nyomorultjának éreznem, én ugyanis 30 évesen egyedül tengettem a mindennapjaimat egy albérletben, és bár azt csináltam, amit Carrie Bradshaw, az Istennek se tudtam vele annyit keresni, hogy Manolo Blahnikok lepjék el a cipősszekrényemet. (Mondok egy még szomorúbbat: cipősszekrényem sincsen. Csak úgy ott hagyom a levetett nemmanoloblahnikokat az előszobában…)

AMP_8679.jpg

Lényeg a lényeg,


engem elképesztően nyomasztott az a távolság, ami az általam követett emberek valósága- és az én valóságom között húzódott.

Ezért a februárt egy két hetes digitális detox-szal kezdtem, majd amikor visszatértem az online térbe, elhatároztam, hogy a kezembe veszem az irányítást:

kikövettem minden olyan profilt, amitől bármilyen szinten kevesebbnek éreztem magam, mint amilyen vagyok. Búcsút intettem a “túl-szép-ahhoz-hogy-igaz-legyen” fiókoknak, és nagy-nagy szeretettel üdvözöltem az életemben a “kevésbé-szép-de-igaz” fiókokat.

Nem állítom, hogy azonnali volt a változás, de amikor a feedemben hosszabb ideje csak szerethető, hús-vér embereket láttam valós élettörténetekkel, akkor szép lassan lenyugodott a lelkem.

Azóta is nagyon erőteljesen szűröm, hogy ki/mi kerülhet a feedembe - és arra is odafigyelek, hogy napi 1-2 óránál többet ne nyomogassam a telefonomat.

Hogy ennek mi köze az évkezdéshez? Az, hogy ezzel a lépéssel komoly pszichés terhet vehetsz le a saját válladról, ezáltal rengeteg időt és energiát felszabadítva, ezt a rengeteg időt és energiát pedig bármi másra fordíthatod - például valami hasznosra.

Légy rugalmas!

Céltudatosnak lenni menő - de görcsösen ragaszkodni egy elképzeléshez már nem annyira…

Készülj fel rá, hogy teljesen máshogy is alakulhat az éved, mint ahogy azt most eltervezed - ez viszont nem kell, hogy egyet jelentsen a kudarccal!

Tudom, hogy a legtöbb motivációs poszt azt állítja, hogy “csak akarnod kell, és bármit elérhetsz”, de van olyan, hogy valamit nagyon akarsz, mindent megteszel érte, és mégsem jön össze. Ez pedig nem a jellemed hibája. Ezt csak úgy hívják: élet.

Ha valami nem jönne össze, rágódás helyett inkább keress új lehetőségeket!


Légy rugalmas, reagálj minél gyorsabban a változásokra, és ne ijedj meg attól, ha újra kell tervezned a saját útvonalad!

 

Köszi, hogy végigolvastad! Ha nem akarsz lemaradni a többi bejegyzésről, a Facebook-on itt találsz meg, az Instagramon pedig itt.

Van még pár perced? Olvass el egy korábbi bejegyzést is!