Mondom és mutatom a tutit az életteli képekhez: színek, színek, színek

Mondom és mutatom a tutit az életteli képekhez: színek, színek, színek

Egy kép néha egészen egyszerű dolgoktól válhat izgalmassá, például a színektől. Higgyétek el, tudom miről beszélek, hiszen a blog képanyaga mindig is hétköznapi helyszíneken készült, de sosem akartam, hogy a végeredmény is hétköznapi legyen: ha valakivel fotóztunk, mindig másban találtuk meg azt a kicsi extrát, amitől egy-egy kép működni tudott. Ebben a bejegyzésben azt mutatom meg, milyen, amikor egy fotós a színekre épít.

Kukta Dóri képei mindig is tetszettek, de az utóbbi hónapokban figyeltem fel rá igazán, hogy mennyire egyedi és karakteres a látásmódja. Dóri képi világa nagyon színes, mégsem giccses vagy elcsépelt.

Mint azt később elárulta, a színekre épít:

minden esetben azt keresi a szeme, hogy milyen háttér előtt kelne igazán életre a modellje.


Ha teheti, a komplementer színekre épít, mert minél nagyobb a kontraszt a modell és a háttér között, annál inkább él a kép.

A komplementer színek

Ezek azok a színpárok, amiket Dóri szeme mindig keres.
Ha pedig a komplementer párját nem is látja egy színnek a közelben, akkor az ahhoz leginkább hasonló színt próbálja megtalálni valamiben.

színskála

Így történt, hogy a kék pulóverem még inkább életre kelt egy régi piros kapu előtt:

molnár viola anna cewe kukta dóra

…és így lett még hangsúlyosabb a piros rúzsom és a piros csíkos pulóverem a kék irodaablakok előtt:

molnár viola anna cewe kukta dóra

Én észre sem vettem, de az egyik szettemben már önmagában szerepelt a piros-kék komplementer színpár, ezért Dóri azt javasolta, ezt a szettet egy semleges, színtelen környezetben fotózzuk, így önmagában tud majd érvényesülni a ruha.

Így is tettünk, a kép pedig a szürke háttér ellenére is különleges színvilágú lett:

molnár viola anna cewe kukta dóra

A sötétpink, már-már lilába hajló pulóveremet korábban csak semleges környezetben tudtam volna elképzelni, de aztán megtudtam, hogy egy jól megválasztott, másik hangsúlyos színnel együtt is működhet:

molnár viola anna cewe kukta dóra

És arra is láttam példát, hogy ha a szín csak minimálisan - mindössze egy oszlop és egy rács formájában - van jelen a képen, akkor is nagyon sokat dob a végeredményen.

molnár viola anna cewe kukta dóra

Amit érdemes megfogadni

Ehhez a bejegyzéshez teljesen átlagos helyeken fotóztunk:

kapuk, irodaablakok, sárga bólyák, lépcsők, és oszlopok előtt.

Ezek azok a kis részletek, amik mellett nap mint nap ti is biztos elsétáltok, egy jó szemű fotós viszont észre is veszi őket és meglátja bennük a fantáziát!

Inspirálódjatok Dóri képeiből, járjatok nyitott szemmel, és vegyétek észre ti is, mennyi lehetőséget rejt a város, ha fotózásról van szó!

CEWE

A bejegyzés támogatója

A bejegyzés és az örömteli pillanatok támogatója a CEWE.

CEWE tipp: Az év végéhez közeledve lassan elkezdheted tervezgetni a leendő, 2020-as naptáradat! Tudtad, hogy a CEWE oldalán a saját fotóidból is csinálhatsz egyet? Ráadásul október végéig 20% kedvezményt kapsz rá!

A CEWE naptárakról ide kattintva tudhatsz meg többet!