Túl sok a ruhád, mégsincs mit felvenned? Itt a megoldás

Túl sok a ruhád, mégsincs mit felvenned? Itt a megoldás

2014-ben történt, hogy egy költözés alkalmával dobozok helyett inkább 100 literes fekete szemeteszsákokba pakoltam a ruháimat. 10 zsák telt meg - azaz 1000 liter ruhát kellett A pontból B-be elszállíttatnom -, ez pedig pont 1000 literrel volt több, mint amire számítottam...

Addig ugyanis abban a hitben éltem, hogy nincs egy rongyom sem…

Ha te is gyakran érzed úgy, hogy nincs mit felvenned, segítek: elárulom, miket érdemes végiggondolnod ahhoz, hogy változtatni tudj a helyzeten. 

 

Elégedett vagy

saját magaddal?

Ez talán erős kérdés így elsőre, de kikerülhetetlen: sok esetben azért érzi úgy az ember, hogy nincs mit felvennie, mert semmiben sem tetszik magának. Ha a hiba nem a gardróbodban van, hanem az önértékelésedben, akkor újabb darabok vásárlásával továbbra sem fogod tudni orvosolni a helyzetet.

Felesleges pénzköltés helyett inkább vegyél egy nagy levegőt, légy őszinte magadhoz, és gondold végig, mit tehetnél azért, hogy jobban megszeresd magad. Nem állítom, hogy pár óra alatt meg fogod tudni oldani a helyzetet, ugyanis az önelfogadás kőkemény és komplikált meló, de ha felismerted a problémát, egy lépéssel máris közelebb kerültél a megoldásához.

 

Szelektálj évente!*

Az ember változik: külsőleg és belsőleg is. A tested és az ízlésed változásait pedig a ruhatáradnak is követnie kell.

Én minden évben egy délutánt arra szánok, hogy végigmenjek a gardróbomon és eldöntsem, mi az, ami maradhat - és mi az, aminek mennie kell. Ha valami egy év alatt egyszer sem volt rajtad, akkor érdemes elbúcsúzni tőle: valószínűleg a jövőben sem fogod már elővenni.

Ha velem ellentétben te nem akarsz egy teljes délutánt selejtezéssel tölteni, akkor adok egy tippet: ha felveszel valamit, mosás után kifordítva tedd vissza a vállfára. Így év végén csak annyi dolgod lesz, hogy összeszedd mindazt, ami érintetlenül lóg a szekrényedben.

*a szelektálás az új selejtezés. Ha valami nem ment tönkre, ne selejtezd le, inkább add oda másnak. One man's trash, that's another man's come up! A Föld nevében ezúton is nagyon köszönöm, ha így teszel.

too many clothes nothing to wear

 

Több a trendi cuccod,

mint a basic darabod

Minden lány olyan ruhatárról álmodik, ami tele van menőbbnél menőbb, a legújabb divatot követő trendi cuccal. Viszont ha nem a Pinteresten élsz, hanem egy Google Maps által belőhető helyen, akkor kizárólag trendi cuccokkal nem fogsz messzire menni, azokat ugyanis baromi nehéz egymással kombinálni.

Ahhoz, hogy ne okozzon mindig fejtörést az öltözködés, szükséged lesz alapdarabokra is, amikkel bármikor keverheted az extrább cuccaidat is. 

Lehet, hogy ezek az üzletek vállfáin unalmasnak hatnak, de hidd el: a a basic darabok igenis sokszor fognak kihúzni a bajból.

 

Nem tervezel előre

Állásinterjúra készülsz?

Esküvőre vagy hivatalos?

Találkozni fogsz az exeddel és demonstrálni szeretnéd, mekkorát tévedett, amikor szakított veled? Ez utóbbiról lebeszélnélek: kár ilyesmire fecsérelni az energiáidat.

Ha viszont az előbbi két helyzetről vagy más különleges alkalomról van szó, akkor találd ki előre, miben leszel. Ha úgy állsz hozzá, hogy majd aznap keresel valamit a szekrényedben, szinte biztos lehetsz benne, hogy kiborulás lesz a történet vége. Inkább tervezz előre: jobb mihamarabb szembesülni azzal, ha tényleg nem lenne mit felvenned - mert így még jut időd a helyzet megoldására.

too many clothes nothing to wear

 

A stílust a praktikum

elé helyezed

Az önkifejezés lehetősége fantasztikus dolog, tényleg.

A trendi ruhadarabok viszont pont abban a pillanatban véreznek el, amikor rájössz, hogy az öltözködésednek az önkifejezésen túl bizonyos funkciókat is be kéne töltenie.

Amikor kint zuhog az eső, de egyik csini cipőd sem kompatibilis a pocsolyákkal, az szívás. Ahogy az is az, amikor nincs egy igazán meleg kabátod a téli mínuszok idejére. Első körben mindenképp azokat a dolgokat szerezd be, amik elengedhetetlenek lesznek a puszta létezéshez, és ha ezek megvannak, akkor jöhet a dolog élvezeti része: a trendek.

 

Tényleg túl sok

cuccod van

Ez egy létező probléma. Miközben minél több divatos ruháról álmodozol, vedd észre: van az a mennyiség, ami már átláthatatlan. Ha a szekrényedben már nem összehajtva sorakoznak a pulcsik és a pólók, hanem inkább egy turkálóra hasonlít az összkép, akkor baj van. Ha egy vállfán nem csak egy darab lóg, hanem akár három-négy is, az szintén baj.

Amit nem látsz, azzal tervezni sem tudsz - tehát feleslegesen rendelkezel vele. A kevesebb több - méghozzá ezen a téren is.